Bygg ett växthus

För att lyckas bygga ditt eget växthus är första steget bestämma hur stort du vill ha det samt att göra en bedömning om vad du skulle vilja odla. När du bestämt det så börjar det roliga! Åk till en byggaffär eller liknande och köp virke, men även redskapen du behöver till din trädgård exempel kratta, spade, vattenkanna med mera, dem kan hjälpa dig i butiken att bestämma vilket virke och redskap som passar bäst till just ditt växthus. Du behöver även fönster till ditt nya växthus helst fönster som går att öppna, då ventilationen är A och Ö till ett fungerande växthus.

Att sköta om sitt växthus på bästa möjliga sätt

Det är väldigt viktigt nu när du byggt ditt växthus att sköta om det på rätt sätt och det kanske inte är så lätt om det är första gången du har ett växthus. Men här kommer lite tips åt dig som kommer göra det enklare för dig, först så måste du se till att det inte är för mycket sol på ditt växthus om du inte har möjlighet att bygga ditt växthus på en plats med ganska mycket skugga kan du måla fönsterna med en nästan genomskinlig vit färg.

Ett annat tips är att ha självvattnande blomlådor då kan du ställa in hur mycket och hur ofta den ska vattna dina blommor eller grönsaker. Sedan har jag ju nämnt det här med ventilation, det är verkligen viktigt för ett växthus så det du kan göra förutom att ha fönster med möjlighet att öppna är att installera ett automatiskt takfönster då den kommer att öppna sig själv när det blir för varmt inne i växthuset.

Vad kan man odla i ett växthus

Det bästa att odla i ett växthus är ätliga saker då dem behöver mer tid att få växa sig mogna och de behöver även skydd från regn och rusk. Jag kommer att ge dig tips på mina topp 3 val av grönsaker och topp 3 kryddor att odla i ditt nya växthus. Först har vi tomat den är lätt att odla och enkel att sköta. Det enda en tomatplanta behöver för att verkligen kunna växa ordentligt är att du rensar den från överblivna skott och att den har stöd från två stycken blompinnar samt att jorden alltid ska vara fuktig. Sedan har vi gurka som är roligt att odla själv det enda man behöver tänka på är att det ska vara runt 20 °C och den behöver mycket stöd från snöre och blompinnar. Sist men inte minst är det givetvis paprika som du måste ha i ditt växthus, paprika behöver också ha en temperatur på 20 °C så det passar att odla dem tillsammans, du behöver bara flytta dem till större krukor när de börjar växa till sig. Sedan har vi kryddorna som doftar så härligt i ditt växthus, först ut har vi basilika det är en krydda som ofta används i matlagning och som doftar gudomligt.

Rosmarin är också en krydda som jag skulle rekommendera att odla själv då den är lätt att torka så du har möjlighet att använda den hela året. Sist ut har jag en krydda som du kan ha på precis allt; oregano. Nu har ni fått min lista på saker jag själv kommer att odla till sommaren.

Lycka till!