Odla kryddor

Det finns många olika kryddor och örter du kan odla själv hemma som är både gott i matlagning och bakning. Jag kommer nu att ge dig förslag på vilka kryddor och örter jag tycker att man ska ha i sin trädgård och hur man sköter om dem på bästa sätt. Vi kan gå igenom tillsammans om hur man får dem att överleva i just din trädgård, det är ganska enkelt men vissa kryddor behöver lite mer skötsel än andra. Använd gärna hönsgödsel, men tänk på att inte gödsla för mycket då kommer dina kryddor att smaka mindre, du kan köpa det hos din lokala bonde för en billig krona.

Överlevnadstips för kryddor

Jag kommer att ge tips på olika kryddor som jag tycker är ett måste att ha, samt hur man sköter om dem på bästa sätt.

Basilika är en krydda som kommer i många olika varianter och det finns exempel en rödbladig basilika, men jag föredrar den vanliga basilikan då den rödbladiga är ganska stark. Basilikan är mycket känslig för både kyla och regn, därför rekommenderas det att ha den i ditt växthus så du kan reglera temperaturen själv. Kom ihåg att skörda toppskotten för att din basilika ska bli tät och fin. Basilikan passar utmärkt till tomatsoppa, pasta eller pesto. Timjan är en av det lättaste man kan odla då den klarar sig över vintern också, det enda du behöver tänka på är att skörda den innan den fullt blommar ut, passar till den klassiska ärtsoppan. Salvia kan bli lika stor som en mindre buske när den blommat ut, väldigt vacker och super gott till vilträtter exempelvis lamm eller älg. Den sköter sig nästan själv, tänk bara på att täcka den över vintern och sedan skörda den fram emot våren, bladen går att torka så du kan njuta av den året om.

Oregano med sina fina rosa blommor gör att din kryddväxt blir en prydnadsväxt också, och piffar upp ditt växt hus lite. Den här kryddan klarar sig också ute under vintern om det inte är för kallt, den går att torka men då blir smaken lite starkare än om den är färsk.

Passar till exempel på pizza. Rosmarin är en krydda som behöver en väldigt mager jord, den behöver inte så mycket vatten då den gillar att torka ut innan du behöver vattna den igen. Rosmarin innehåller eteriska oljor så du kan torka den utan att den tappar sin smak, den här kryddan passar bäst till lamm och långkok.