Så lyckas du med odlingarna i din trädgård

För att lyckas med dina odlingar behöver du först och främst ha en bra jord, många plantor behöver olika jord så kolla upp det innan du planterar dem. Annars finns det risk för att dina odlingar inte kommer växa som de ska. Du kan även förbättra jorden genom att plocka bort ogräs och stenar och sedan lägga på lite ny jord, på så sätt håller sig jorden fräsch. De flesta odlingarna klarar av att stå i solen med lite skugga under dagen, men vissa odlingar behöver ha det torrt eller fuktigt. Det är viktigt att det blir rätt med det här så du får ut det mesta av dina odlingar. Men också för att inte riskera att dina odlingar förstörs. Om du vill odla ekologiskt så välj bort dem betade fröna och använd gärna jord som inte innehåller konstgödsel. På så vis är du nu redo att odla ekologiskt. Om du har dina odlingar inne i ett växthus utan fönster i taken, kom ihåg att sätta in en liten lampa för att odlingarna ska få ljus.

Hur man odlar ätbara frukter

Ska du odla träd eller buskar med ätbara frukter så kom ihåg att inte plantera dem för nära varandra. Då tar dem upp varandras näring vilket resulterar till att de kommer sluta växa och det vill man ju absolut inte. Sedan måste man tänka på hur solen ligger, ett träd ska bara ha sol under någon timme på en dag när du nyss har sått ditt träd, därför rekommenderas det att ha det inomhus de första sex månaderna. Medan buskarna klarar av att planteras ute direkt och dem klarar sig även i solen för det mesta. Om det inte är en för torr sommar sätt då gärna upp ett litet tak som solskydd. Tänk på att inte övervattna träden för då blir jorden lerig vilket gör att de inte växer optimalt. Träden behöver vänja sig att inte ha tillgång till vatten hela tiden. Precis som det är när du planterar ut dem i trädgården, det du kan tänka på för att veta ungefär när det är du ska ta ut dem så ska trädet vara ungefär 60 till 90 centimeter, då är trädet redo att flyttas från krukan till trädgården.

Hur man odlar ätbara grönsaker

Det viktigaste med hur man odlar grönsaker är återigen jorden, den måste vändas och rensas noga ifrån ogräs, kvistar och stenar. Det är väldigt viktigt annars kommer dina odlingar inte att växa som dem ska. Det kommer sluta med att du bara har en stor bunt med ogräs i rabatten. När du ska så dina frön drar du med en kratta så att det blir jämna och fina mönster. Om du har växthus kan du plantera dina frön i små krukor, tills dem växer till sig och behöver bytas till en större kruka. Du kan börja med att så potatis och morötter, dem kan man börja odla när jorden är 12 grader om man vill ha det ute i sin trädgård. Du kan även odla andra rotfrukter om du skulle vilja, så som kålrot, palsternacka och mycket annat. Kom ihåg att vattna regelbundet men inte för mycket för då kommer du dränka dina odlingar.